![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zonnepanelen
Ik wilde naar VEH in Amersfoort omdat ze een open dag hadden waarbij je onder andere informatie kon krijgen over zonnepanelen en het collectief aanschaffen ervan. De rit over de N227 ging lekker en ik was vrij snel in Amersfoort, alhoewel ik in Amersfoort aangekomen wat liep te klooien met de aan wijzingen op de NavSat. Achteraf bleek dat mijn fout want ik had gewoon niet goed naar de aanwijzingen op het display gekeken. Tot nu toe had ik nog steeds zo netjes en dus zo zuinig mogelijk gereden. Na een informatief uurtje ben ik weer naar huis gereden, ook weer erg rustig en toen ik even per ongeluk de muziek uitzette viel me op hoe stil het aan boord van deze Ford Mondeo is. Logisch want het is een optelsommetje van geavanceerde voor- en achterwielophanging + uitstekende vering/demping + goede isolatie(materialen). Omdat het heet was en ik wist dat er nog twee collega’s aan het werk waren had ik A een excuus om over het rotondecircus te rijden B ijsjes voor ze te halen. Ik ben daarom bij Alphen a/d Rijn de N11 af gegaan, heel toevallig ook een geniaal mooie maar zeer lastige afrit. Geniaal mooi omdat je ’m perfect vloeiend moet nemen en zeer lastig omdat je als bestuurder je hier absoluut geen fouten kunt veroorloven. En gezien de lengte/breedte van deze grote auto kunnen jullie wel raden dat het met deze auto nog lastiger is dan het gewoonlijk al is. Toen ik de afslag nam voelde ik de adrenaline toch wel even door mijn lijf schieten. Ik had nog een screenshot willen maken op Google Maps, maar ondanks dat deze weg er al jaren ligt is-tie op Google Maps nog in aanleg. Jammer!
Ja hoe zal ik nou onder woorden brengen hoe het voelde om met een behoorlijk vaartje door deze slingerbochten-afrit heen te rijden. Het idiote is namelijk dat het best spannend was maar totaal niet voelde zoals het eigenlijk zou moeten voelen. Ik bleef er net zo rustig en stoïcijns onder als het onderstel van de Ford Mondeo. Heerlijk en tegelijkertijd spannend maar dan wel afgewogen spannend, niet spannend spannend zeg maar. Kortom klasse! Aan het einde van de afrit ben ik rechtsaf geslagen richting Woubrugge, een mooie provinciale weg met een aantal mooie rotondes en bochten. Maar het ging me uiteraard niet hier om maar om het rotondecircus bij Leiderdorp, eigenlijk de eerste echte scherprechter voor de Ford Mondeo. Ik was benieuwd hoe de Ford Mondeo zich zou houden, maar eigenlijk wist ik dat natuurlijk al gezien mijn goede ervaringen tot nu toe. Tijdens de rit van Woubrugge naar Leiderdorp had ik de hele tijd achter een stel fossielen gereden, dus overal remmen en stil gaan staan voor rotondes terwijl er niets aankwam, bijna stil gaan staan in slechts zeer flauwe bochten én uiteraard 60-70 km/u rijden waar je 80 km/u mag. De bestuurder van de auto die achter mij reed zat duidelijk zichtbaar zich op te vreten achter zijn stuur. Op de laatste rotonde in de polder sloeg de auto gelukkig rechtsaf en kon ik eindelijk gas geven en dus 80 km/u gaan rijden. De auto achter durfde niet te pushen zag ik alhoewel hij soms dichtbij kwam, misschien omdat ik in een grote auto reed? Op het rotondecircus aangekomen kon ik er direct tegenaan, dat komt omdat je vanuit de polder op de lastigste rotonde komt aangereden.
De ovale oostelijke rotonde brengt veel auto’s in onbalans als ik over de rotonderanden heen rijdt. Zowel bij het aanrijden als het verlaten moet ik voor de snelste weg (=ideale lijn) over de hoge rotonderand heen rijden. Maar dat doe ik natuurlijk niet om die reden want ik ben niet bezig met een zuinigheidsrit, het is ook de allerbeste manier om de vering/demping, de balans en de grip van de banden te testen. Let wel tegelijkertijd want de combinatie van factoren zorgt ervoor dat alledrie tegelijk getest worden. Ik kom rechtdoor rijdend aan, rij dan naar rechts sturend over de eerste rotonderand heen, landt op het asfalt, moet daarna meteen weer hard naar links sturen over de volgende rotonderand heen, waarna de voorkant van de auto hard op het asfalt landt terwijl de achterkant zich nog op de rotonderand bevindt (zeker met een lange auto zoals deze Ford Mondeo), en als klap op de vuurpijl moet ik dan meteen hard naar rechts sturen. Een verdraaid lastige en heftige combinatie van factoren die veel van een auto - en oké de bestuurder ook - vragen maar daardoor een perfecte scherprechter is. Voor een grote auto zoals deze Ford Mondeo deed-ie het werkelijk uitmuntend! Deze auto is zo ongelofelijk mooi in balans, heeft zo’n uitmuntende vering/demping en daardoor ook uitstekend presterende banden, daar kun je als testrijder alleen maar onvoorstelbaar van genieten. Vreemd dat 99,9 procent van de autojournalisten nooit iets schrijft over de banden van een testauto, die leveren namelijk veel meer informatie op dan je zou denken. De Michelin Primacy 3 banden zijn doodgewone tourbanden dus er moet een reden voor zijn dat ze zo goed presteren, lees: uitstekende grip hebben. De rest van het rotondecircus was een eitje voor de Ford Mondeo, het was alsof ik in slow-motion naar mezelf zat te kijken. HEERLIJK!
Huh???
Meestal laat ik een testverslag na het inleveren nog even met rust voor ik het afrond. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik op zoek ga technische informatie over de testauto. Bijvoorbeeld over die veiligheidsgordels met airbags voor de passagiers op de ruime achterbank met ongelofelijk veel beenruimte. Toen ik het testverslag weer begon te lezen verbaasde ik me over het feit dat ik eigenlijk na het beschrijven van slechts één testdag al helemaal klaar was. Heb ik al zoveel tekst geschreven? ik kon het niet geloven en ook na tien keer overlezen was ik mijn verbazing nog niet te boven. Dat kan maar één ding betekenen en dat is dat deze auto ontzettend GOED is of beter gezegd uitmuntend. Persoonlijk vind ik dit de beste Ford die ik ooit getest heb, beter nog dan de Ford Kuga en de Ford Focus RS. Zet deze Ford Mondeo af tegen een vergelijkbare Audi/BMW/Mercedes en ik weet zeker dat je volslagen verrast zult zijn over de uitmuntende wegligging. Ik durf er zelfs nog een weddenschap aan te wagen dat deze Ford Mondeo het van 2 van deze 3 Duitsers, zo niet allemaal, wint. Tijdens mijn eigenlijk al overbodige ritten naar werk, kreeg ik hooguit de bevestiging van wat al na amper 1 dag wist. De mooiste bevestiging vond ik de auto die voor de koeienrotonde op mijn bumper zat, en na de koeienrotonde ruim 50 meter achter me reed. Deze lange grote Ford Mondeo reed zo mooi en strak over de rotonderand heen, dat valt eigenlijk niet in woorden uit te drukken zo mooi. Grip voor de rotonde, grip op de rotonderand en grip tijdens het verlaten van de rotonde(rand) waarbij de auto in één keer razend snel van halfdwars naar weer rechtdoor moet terwijl de banden grip moeten blijven houden bij het in- uitveren de rotonderand af. Dit is zo’n onwaarschijnlijk goed samenspel van balans, veren, dempers en banden dat is gewoon verschrikkelijk genieten voor een autojournalist.
Uit werk vandaan was het hetzelfde liedje, het was alsof ik in een Ford Focus zat zo makkelijk laat deze grote Ruby Red (vandaar de titel) Ford Mondeo zich over het asfalt jagen. Voor het eten heb ik nog even de Samsonite kofferset uit de garage gerukt, en heb ik ook meteen even foto’s gemaakt van de achterklep die bijna het plafond raakt. Er bleken behoorlijk wat koffers in de achterbak te passen.
Samsonite kofferset
Met hoedenplank: 3x50-liter + 5x33-liter
Zonder hoedenplank: 3x70-liter + 3x50-liter + 1x33-liter + 3x13-liter
Dat is ruim meer dan ik verwacht had op grond van mijn ‘ogenschijnlijke’ inschatting, en zo blijft deze Ford Mondeo maar pluspunten scoren. Het enige dat me tot nog toe tegen is gevallen dat is het verbruik, want 193 km /12,11 ltr = 1:15,93 vind ik ondanks dat ik heen naar Doorn vol beladen was en terug geheel leeg toch wat tegenvallen. Volgens de brochure zou ik onder ideale omstandigheden, dus een lege auto met alleen mij achter het stuur en 100 km/u rijden, een verbruik van 1:21,72 moeten kunnen halen en daar blijf ik toch wel erg ver onder vind ik. Ik had geen tijd meer voor een aparte zuinigheidsrit, maar ik weet zeker dat ik ook dan die 1:21,72 of beter gehaald zou hebben. Wel zag ik in de brochure nog een Ford Mondeo Hybrid met e-CVT staan, en daarmee moet je volgens mij wel een dergelijk verbruik kunnen halen. Jammer dat ze daar ook geen Plug-In Hybrid uitvoering van hebben, want met die Ford C-Max 2.0 PHEV Titanium scoorde ik waanzinnig mooie verbruikswaarden van boven de 1:50. Er is overigens ook een versie met het 3-cilinder 125 Pk Ecoboost motorblok.
Welkom bij een nieuwe generatie veiligheidsgordel
Zo begint Ford haar alinea in het persbericht over dit nieuwe type veiligheidsgordel. Ik heb een keer een chirurg in het LUMC gesproken toen ik daar nog werkte, en die vertelde mij toen over zenuwbeschadegingen bij achterbank-passagiers ten gevolge van auto-ongelukken en wel door de veiligheidsgordel. De passagiers voorin hebben het voordeel van de airbags en dat is iets dat de passagiers op de achterbank niet hebben. Het voordeel van airbags in de veiligheidsgordels voor de achterbank-passagiers is dus erg groot, het kan ernstig letsel aan zenuwen (bv. dij en schouder) voorkomen en die zijn vaak zeer pijnlijk en bijna altijd levenslang. Ik heb zelf ooit mijn rug gebroken (instabiele wervelbreuk L3) en weet dus hoe zeer heftige zeurende zenuwpijn voelt. Ik had er niet mee kunnen leven, maar bij mij is het als door een wonder verdwenen. Door mijn medische achtergrond (Genetica/Immunologie/Bacteriologie/Fertiliteit) weet ik veel van het menselijk lichaam, maar de ongelofelijke mazzel die ik gehad heb kan ik niet verklaren. Van de ene op de andere dag was de pijn ineens weg, kwam terug, ging weer weg tot het moment dat het voorgoed weg bleef. Dit is dus geen gadget of zo maar een serieuze manier om het letselrisico danig te verkleinen. [quote Ford.nl] In geval van een frontale botsing of een botsing opzij, doorbreekt de langwerpige zak van de opblaasbare veiligheidsgordel achter het textiel van de gordel terwijl deze met gas wordt gevuld, en zet zijwaarts uit over het lichaam van de passagier. Hij houdt de passagier op effectievere wijze in een optimale zitpositie. Botskrachten worden over een vijf maal zo breed gebied als van een conventionele veiligheidsgordel verdeeld om het letselrisico te verminderen. In het dagelijks gebruik werken de opblaasbare veiligheidsgordels als conventionele veiligheidsgordels; ze zijn comfortabel om te dragen dankzij de zachte randen en zijn compatibel met kinderveiligheidszitjes.
[/quote Ford.nl]
YouTube-filmpje Ford Mondeo veiligheidsgordel met airbag
https://www.youtube.com/watch?v=FJ5dFCveh2c
Veilig en veilig
Raar eigenlijk dat er de laatste jaren nog maar weinig aandacht is voor de Euro NCAP-score. Nou zou je kunnen denken dat dit komt omdat de auto’s zo ontzettend veilig zijn, maar dat is dus schijn want sommige moderne auto’s scoren namelijk behoorlijk slecht. En ja daar zitten ook dure auto’s van bekende automerken bij, dus een beetje meer aandacht hiervoor zou geen kwaad kunnen. Deze Ford Mondeo scoort in ieder geval een 5-sterren met een plus vanwege de veiligheidsgordel met airbag, en ook de knie airbag voor de bestuurder mag best even vermeld worden. Verder heeft deze Ford Mondeo een veiligheidssysteem om voetgangers te detecteren en indien nodig autonoom te remmen (tot wel 80 km/u) als de bestuurder niet oplet. Verder zijn er technologieën als dynamische LED-koplampen (had deze Ford Mondeo niet), Ford MyKey waarmee je bijvoorbeeld één van de contactsleutels zo kunt programmeren dat zoonlief niet harder kan rijden dan 130 km/u en nog veel meer. Aan de andere kant heeft het feit dat auto’s rijdende computers aan het worden zijn ook zijn schaduwkanten. Bekijk het filmpje op Wired.com (Google op “Jeep gehackt”) maar eens waarin je kunt zien wat vriendelijke hackers allemaal kunnen die een auto - in dit geval een Jeep Cherokee - hebben gehackt. En let wel de hackers zitten ergens op 10 mijl afstand in een huis achter hun laptop. Het wordt dan ook hoog tijd dat autofabrikanten meer aandacht gaan besteden aan dit probleem.
Lees even mee op Wired.com: “All of this is possible only because Chrysler, like practically all carmakers, is doing its best to turn the modern automobile into a smartphone. Uconnect, an Internet-connected computer feature in hundreds of thousands of Fiat Chrysler cars, SUVs, and trucks, controls the vehicle’s entertainment and navigation, enables phone calls, and even offers a Wi-Fi hot spot. And thanks to one vulnerable element, which Miller and Valasek won’t identify until their Black Hat talk, Uconnect’s cellular connection also lets anyone who knows the car’s IP address gain access from anywhere in the country. “From an attacker’s perspective, it’s a super nice vulnerability,” Miller says. From that entry point, Miller and Valasek’s attack pivots to an adjacent chip in the car’s head unit - the hardware for its entertainment system - silently rewriting the chip’s firmware to plant their code. That rewritten firmware is capable of sending commands through the car’s internal computer network, known as a CAN bus, to its physical components like the engine and wheels. Miller and Valasek say the attack on the entertainment system seems to work on any Chrysler vehicle with Uconnect from late 2013, all of 2014, and early 2015. They’ve only tested their full set of physical hacks, including ones targeting transmission and braking systems, on a Jeep Cherokee, though they believe that most of their attacks could be tweaked to work on any Chrysler vehicle with the vulnerable Uconnect head unit. They have yet to try remotely hacking into other makes and models of cars.”
Ff droog rijden nu het nog kan
Vlak na het terugbrengen van de Ford Mondeo zou de A44 ter hoogte van Leiden-Zuid afgesloten worden i.v.m. onderhoudswerkzaamheden van de snelwegbrug. Je bent dan verplicht om na een heel kort stukje A44 er bij Leiden-Zuid af te gaan met lange files tot gevolg. De Ford Mondeo was dus voorlopig even de laatste testauto die ik droog kon rijden na het wassen in de wasbox. Eén van de dingen die ik dan altijd doe is heel erg laat remmen op de afrit. Zo laat mogelijk remmen blijft iets raars, want waar ligt het moment dat je té laat bent om nog op tijd te remmen als je met 150-160 km/u op een afrit rijdend een T-splitsing voor je ziet opdoemen. Op iedere auto zit ABS maar de kunst is dan weer om heel laat en net zo hard te remmen dat het ABS niet ingrijpt. Voordeel van deze Ford Mondeo waardoor ik heel laat kon remmen is de lange wielbasis en de uitstekende balans. Het overkomt mij hier nogal eens dat een auto tijdens hard remmen wat gaat zoeken, maar daar had deze Ford Mondeo absoluut geen last van. Ik mag wel zeggen dat ik behoorlijk verrast was door de uitstekende remmen, die qua doseerbaarheid en vertraging uitstekend bij deze grote lange auto passen.
Bekijk ook:
Specificaties >>
Foto's >>